קבלו את נבחרת המתכונים לשורש העונתי העונה לשם ארטישוק ירושלמי:

הארטישוק שבכלל לא ארטישוק וגם לא הגיע מירושלים

איך נותנים שם לשורש כה מפואר שבכלל לא מזכיר את השם שלו?
הארטישוק הירושלמי הינו  צמח המכיל פקעות אשר מגיע לגובה של 2 מטרים,שמו העברי התקני חמנית הפקעות, לראשונה עובד על ידי האינדיאנים עד שהופיעו האירופאים בשנת 1605 וטיפחו את גידולי הירקות בקיפ קוד .
בצרפת ובמרוקו לארטישוק הירושלמי יש מקום של כבוד במטבח הקולינרי.
ואין לו קשר כלל לירושלים!
אבל מה זה חשוב, כעת זו העונה להנות ממנו.
הוא נראה כמו שורש ג'ינג'ר ומזכיר בטעמו את הליבה של הארטישוק המוכר לנו.

בבית אימא קוראים לו "בטטה קסביה"
המתכון הבסיסי משולב עם בשר, אך היות והמטבח שלי צמחוני שיניתי את המתכון ועדין זוכה להצלחה רבה.
בבישול יחד עם תבלין הכורכום והבצל, טעמו של הארטישוק מוצלח, מרקמו נימוח וגורם לנו לחיוך והנאה רבה.
לאלה מאיתנו הרגישים לעיכול הארטישוק הירושלמי ניתן להוסיף שומר או קימל לתבשילים ולמתכונים השונים (תכונתם של משפחת השומר והקימל היא לספוח את הגזים!)
במתכונים של אנטי פסטי ותבשילי קדירה אני משאירה את קליפת הארטישוק הירושלמי כי היא מכילה סיבים חשובים לעיכול בריא יותר!
זה גם פחות התעסקות במטבח וגם בריא יותר, לכן יש לקרצף היטב את הארטישוק בכדי לנקות את הקליפה מהחול שמצוי עליה .

קדירת ארטישוק ירושלמי וטופו בניחוח שמן קוקוס

בהתראה קצרה הודיעו לכם שהמשפחה באה להתארח, מה שנקרא תפסו אתכם על חם שזה לא בדיוק יום הבישולים….הגז יתום מסירים, ותוכנית המגירה לא בדיוק מגרה…..
זה בדיוק הזמן הנכון להוציא את סיר הקדירה, לקפוץ לירקן לקנות שורשים עונתיים ולהרכיב את תבשיל הקדירה בחמש דקות והופ לתנור ואפילו נשאר זמן להתקלח…
בתבשיל זה הוספתי שמן קוקוס שנותן לתבשיל ארומה נהדרת יחד עם הקארי והקימל, ומזכיר ניחוחות הודיים נפלאים שבימי החורף הגשומים הם ברכה לחיך.

דרושים לכמות של  8 סועדים:
קילו וחצי ארטישוק ירושלמי
רבע קילו טופו אורגני
4 כפות רוטב סויה
שום שלם
10 פטריות שמפניון או שיטאקי טריות
2 פרסות
3 פלפל צ'ילי טרי
כוס מים חמים
רבע כפית פלפל שחור
כף שמן קוקוס
כף קארי
כפית זרעי קימל
קדירה

אופן ההכנה:
נחתוך  את הטופו לקוביות, נשטוף ונקרצף את קליפת הארטישוק ונחצה אותו לשניים,ננקה את הפטריות עם נייר ניגוב או מפית ונניח אותם בשלמותם ,את הפרסה נשטוף היטב ונחצה לשש, נסדר את כל הירקות בקירה יחד עם פלפל הצ'ילי
נערבב את התבלינים יחד עם שמן הקוקוס וכוס המים וניצוק  מעל הירקות.
מחממים את התנור לחום של 200 מעלות ומכניסים את הקדירה ל 45 דקות.

כרובית וארטישוק ירושלמי עם שמן קוקוס בתנו

דרושים לכמות של 6 סועדים:
כרובית גדולה
קילו ארטישוק ירושלמי
2 כפות שמן קוקוס
כפית קארי
כף מלח תבלינים

אופן ההכנה:
חותכים את הכרובית לפלחים משרים בגיגית עם כף חומץ לניקוי הכרובית מפרוטאינים שונים מן החי….
מנקים היטב את הארטישוקים ולא מסירים להם הקליפה!
חותכים לשלוש ומסדרים בתבנית אפיה יחד עם הכרובית.
מערבבים את שמן הקוקוס עם התבלינים ומברישים את הירקות .
אופים בתנור שחומם מראש 220 מעלות למשך חצי שעה .
טיפים:
מלח תבלינים:
כוס מלח גס אטלנטי, כף,אורגנו,כף טימין,כף רוזמרין
שמן קוקוס הופך מוצק בחורף, ניתן להעמיד בתוך סיר מים ולחמם עד ששוב הופך לנוזל

ארטישוק ירושלמי בפיוג'ן מרוקאי

דרושים לכמות של 6 סועדים:
2 בצלים
3 שיני שום
קילו ארטישוק ירושלמי
כף גדושה כורכום
כפית קימל טחון
כפית פלפל שחור
כף גדושה מלח גס אפור
רבע כוס שומשום שחור יפני
מים מעל גובה הארטישוק
כף שמן זית

אופן ההכנה:
מקלפים את קליפת הבצל, שוטפים וקוצצים ומכניסים לסיר המרק יחד עם שמן הזית ומאדים עד להזהבתו.
קולפים ושוטפים את הארטישוק הירושלמי וחותכים אותו לקוביות גדולות,
מוסיפים את הארטישוק לסיר, מוסיפים את השומים והתבלינים יחד עם המים , מבאים לרתיחה ומבשלים כ 45 דקות עד שהארטישוקים רכים אך לא יותר מדי בכדי שלא יתפוררו.

מאמרים נוספים

קטגוריות

תגיות

הספר "חמש עונות במטבח בישול טבעוני ברוח הזן"