הצצה למזווה שלי
אני רוצה לתת לכם כאן את הזדמנות להציץ אל עולם התזונה הבריאה, להבין את המשמעות של תזונה ממקום מודע, להתחבר למושגים ולתכנים הקשורים לנושא להתנסות במתכונים טעימים וקלים להכנה ואם תרצו – להתעורר לשינוי בחייכם.
אני מאמינה שכל אחד מאיתנו מזמן לעצמו את מסע החיים שאותו הוא עובר ויש לנו את היכולת לבחור מהו התפקיד שאנחנו רוצים לקחת בסרט המדהים הנקרא "החיים שלנו". יש מי שרוצה להיות הבימאי ששולט בעניינים, יש מי שמתאים לו לתכנן ולכתוב את התסריט, יש כאלו הרוצים להיות במרכז כשחקנים ראשיים ואחרים שיעדיפו דווקא לפעול בשקט מאחורי הקלעים.
ובין לבין…
החיים ממשיכים להתקדם ולא תמיד אנחנו זוכרים לעצור לרגע ולחשוב: מהי המשמעות שאנחנו נותנים לחיים שלנו? כיצד ולאן אנו צועדים ביחס למטרה שאותה הצבנו לעצמנו? ואיך אנחנו מתנהלים בתוך בריכת ההזדמנויות, שבכל רגע מזמנת לנו סיטואציות חדשות העשויות לקדם אותנו לצעד הבא בדרך אל האושר?
להתעורר לשינוי
ההתעוררות לשינוי היא המקום שקורא לנו לעבור ממימד הידע למימד העשייה. כלומר – להפשיל שרוולים וליישם. הודות לקדמה הטכנולוגית אנחנו מוקפים היום בכמות עצומה של ידע נגיש ותוצאות של מחקרים שונים וסותרים המקשים עלינו לדעת מהי האמת. אלא שהתשובה הנכונה היא שאין אמת אחת!! אין אמת אחת כיון שכל אחד מאיתנו הוא שונה. לכל אחד מאיתנו ישנם צרכים ורצונות אחרים והעיקרון הראשון והחשוב ביותר הוא להתחבר למה שמתאים לנו ועושה לנו טוב – בכל תחום בחיים וגם בתזונה.
אז היו קשובים לטבע, לשמיים, לאימא אדמה ולעונות השנה. הם מזינים אותנו פיזית, רוחנית ונפשית ויחד עם השינויים שחלים בהם, על ציר הזמן, משתנה גם המזון שהם מעניקים לנו.
ורגע לפני שאנחנו נכנסים למזווה ומתחילים לפתוח את הצנצנות… במעבר לתזונה מודעת ולאורח חיים בריא ישנם 5 קווים אדומים ראשוניים, שאם רק נקפיד ליישם אותם במטבח שלנו, כבר נצא נשכרים.
למעשה מדובר ב- 5 מרכיבים שאותם יש להוציא לחלוטין מתחומי המטבח שלנו: סוכר, חומר משמר, צבע מאכל – כל האותיות והמספרים, MSG – מונסודיום גלוטומט – חומר טעם וריח, הלבנים – קמח, מלח.
זכרו שככל שהמזון ישהה פחות במערכת העיכול, מערכות הגוף שלנו יתפקדו יותר בחיוניות, אנחנו נרגיש יותר אנרגטיים ונמרצים, משקל הגוף שלנו יתייצב וכך גם נשיל מעלינו קילוגרמים מיותרים. בנוסף, השמירה על כללי האכילה המודעת, מגנה על תפקודה התקין של המערכת החיסונית שלנו בכך שהיא עוזרת למערכת העיכול שלנו להתפנות ולסלק את הפסולת כמה שיותר מהר מהגוף.
לגזור ולשמור – רשימה למכולת:
חיטה, קווקר, כוסמת, בורגול, קינואה, גריסי פנינה, פריקי, אורז ,שיפון, כוסמין, תירס.
משפחת הדגנים
אכילה של דגנים מלאים מפחיתה את גורמי הסיכון השונים לתמותה ולמחלות היות והם מכילים מינרלים וסיבים תזונתיים העוזרים לשמור על כולסטרול יציב, ורמות סוכר תקינות בדם. בין היתר, תורמים הדגנים המלאים להפחתת הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם, שבץ, סכרת ואף סוגים מסוימים של סרטן. בנוסף לכך, אכילת דגנים המלאים מסייעת לנו גם בירידה במשקל היות והם מונעים מהגוף לאגור בקרבו שומן ויוצרים תחושת שובע הנשארת לאורך זמן מה.
מה קורה בתוך הדגן?
הדגן המלא מורכב משלושה חלקים: האנדוספרם, הקליפה והנבט. האנדו ספרם הינו גוף הדגן הגרעין ומכיל ברובו עמילן. הקליפה, העוטפת את הגרעין, מכילה תאית-סובין, עתירי חלבון וויטמינים המסייעים לעיכול תקין וניקוי המעי. הנבט מחובר לקצה הדגן ומכיל ויטמינים מקבוצות B ו-E, התורמים להעלאת רמות הסרטונין במוח ומאפשרים את יצירת תחושת הרוגע והשלווה. כמו כן ויטמינים אלו עוזרים לפעולת הלב והשרירים, מגדילים את יכולת התאים לנצל חמצן ומסייעים לשיקום מהיר של רקמות העור.
וקצת היסטוריה…
עוד בתחילת המאה היווה הדגן סמל למעמדות השונים בעם. העשירים התאימו לארוחות הבשריות הכבדות, לחם קל ואוורירי שבסיסו עשוי מקמח מלא ולבן, אשר נופה דרך נפות משי בידי המשרתים. לעומתם, המשרתים ויתר בני המעמד הנמוך, היו משתמשים בדגן במלואו מבלי שנופה משאריות הקליפה הגסה ועתירת התאית שלו. הם ייצרו ממנו לחם כהה שהיווה את עיקר המזון בתפריט היומי שלהם וכך קרה שדווקא התזונה של המעמד הנמוך, הייתה יותר מזינה מתזונת העשירים. בשנת 1870 הומצאה לראשונה שיטת טחינת הגלילים שבאמצעותה ניתן היה לנפות את הנבט מהסובין. בהמשך לכך מחירו של הקמח הלבן ירד פלאים, ומעתה גם בני המעמד הנמוך יכלו להרשות לעצמם "ליהנות" מהדגן המלוטש הפחות בריא. כיום, לצערנו המצב הוא הפוך – הלחם הלבן, הפחות בריא, הוא המוצר המסובסד, הזול והנגיש ואילו הלחם הבריא יותר, המיוצר מקמח מלא – יקר יותר ולכן אינו בהישג היד של כולם.
לגזור ולשמור – רשימה למכולת:
עדשים בכל הצבעים, חומוס, פול, שועית מסוגים שונים, מאש, אפונה וסויה ומוצרי סויה כמו טופו וטמפה.
משפחת הקטניות
קטניות מהוות מקור מעולה לחלבונים, פחמימות וברזל, הן אינן מכילות כולסטרול והן דלות בשומן. החלבונים מספקים לגוף את חומרי הבניין מהם הוא מפיק אנרגיה ודם, ובאמצעותם הוא מזין את מערכות הגוף השונות. מחסור בחלבון יכול להיגרם בעיקר בגלל תזונה לא מאוזנת.
בעקבות מחסור זה יורדת תרכובת החלבון ברקמות הרבות של הגוף, השרירים מתדלדלים וכוחם נחלש ויש פגיעה בתפקודו של הכבד וביכולותו לייצר אלבומין החיוני לדם, וכן אנזימים נוספים הנחוצים לוויסות פעילות ההורמונים. הסימנים למחסור בחלבון יכולים להיות הופעה של בצקת והצטברות מים מתחת לעור.
על מנת לספק לגופנו חלבון מלא, נקי מרעלים ומפסולת מומלץ לשלב קטניות לצד דגנים מלאים, כמו למשל אורז מלא עם תבשיל "מונג" בקארי, או מג'דרה של אורז עם עדשים. ארוחה כזאת תגביר את האנרגיה בגופינו, תרגיע את מערכת העצבים שלנו ותמלא אותנו בחיוניות ושמחה.
חשוב לזכור:
לפני השימוש בקיטניות לבישול או להנבטה יש צורך להשרות אותן למשך 8 שעות במים רגילים.
לגזור ולשמור – רשימה למכולת:
אגוזים מסוגים שונים: פקאן, מלך, לוז ומקדמיה וכן שומשום, פשתן, צ'יא ודוחן.
משפחת הזרעונים
הזרעונים והאגוזים עשירים בחומצות אמינו החיוניות מאוד להתפתחותם של תאים ורקמות בגוף. הם מומלצים במיוחד לנשים הרות ומניקות ותורמים גם ליצירת חלב אם.
הזרעונים והאגוזים מכילים כמות גבוהה של ויטמין E, ולכן הם מומלצים במקרים של התנוונות שרירים ודלקת בכבד.
לאגוזי הפקאן יתרון משמעותי על פני יתר סוגי האגוזים בשל איכות החלבון (ולא השמן) המצוי בהם. הפקאנים מכילים כמויות גדולות של חומצות אמינו חיוניות ולכן הם מומלצים לצמחונים כמקור להשלמת תזונה חלבונית. כדאי מאוד להוסיפם לתפריט בכל דרך – כממרח, מעל סלט או בתוך מאפים ועוגות.
לגזור ולשמור – רשימה למכולת:
נבטים של מונג, מנייה, ברוקולי, אלפאלפא, אספסת ונבטוטים שונים.
הנבטה
בסלטים, מעל כריך, כקישוט למרק או כחטיף – חשוב להכניס לתפריט היומי שלנו נבטים שונים שאותם ניתן להנביט בבית, מזרעונים ומקטניות.
מה קורה בתהליך ההנבטה ומדוע הוא כל כך חשוב לגוף שלנו?
גוף האדם בנוי לעיכול ולספיגה של מרכיבי מזון, ויטמינים ומינרלים, בעיקר מן הצומח, בתנאי שהמזון עדיין לא חומם. כלומר, כל עוד האנזימים המסייעים בפירוקו, עיכולו וספיגתו של המזון בגוף, עדיין פעילים בצמח ולא נהרסו בחימום.
לעומת תוספי התזונה הסינטטיים (מרבית התוספים הם סינטטיים), הקשים לספיגה בגוף, הנבטים הצעירים מלאים בויטמינים, מינרלים, אנזימים וחומצות אמינו (מהם הגוף בונה חלבונים) בתצורה הזמינה לגוף וניתנת לעיכול ללא מאמץ. זאת מאחר ובצמחים צעירים, המבנה העדין של התאים מאפשר שחרור של מרכיבי התזונה שבהם ביתר קלות.
כשאנו אוכלים נבטים מרכיבי התזונה מגיעים אל הגוף שלנו בתצורתם הטבעית, ושפע האנזימים שהם מכילים מאפשרים עיכול וספיגה קלים גם לאנשים הסובלים ממערכת עיכול חלשה.
בתהליך ההנבטה, העמילן (פחמימה) הופך לנבט המתעכל בגוף ביתר קלות, ביחס לזרע, שזמן העיכול שלו ארוך, ונוטה להכביד על מערכת העיכול. בנוסף, כאשר הזרע הופך לנבט, הויטמינים, המינרלים והאנזימים (חלבונים) שבו הופכים לזמינים יותר לגוף, וכמות הוויטמינים שבו גדלה במכפלות של עשרות עד מאות אחוזים.
כך לדוגמא: אפונה יבשה אינה מכילה כלל ויטמין C, אך בהנבטה בת 4 ימים מתקבלים ממנה 86 מ"ג ויטמין C ל-100 גר'. דוגמא נוספות: בחיטה המונבטת מוכפלת פי שלוש כמות ויטמין E וכמות וויטמיני B מוכפלת פי שש. כמות הויטמינים האופטימאלית תתקבל בדרך כלל לאחר 50-100 שעות מתחילת ההנבטה. יתרון נוסף של הנבטים הוא טעמם החריף המועיל להנעת הריאות הזקוקות לאיוורור ובמיוחד בחורף ובתחילת הקיץ, כשהלחות בעוכרינו.
הידעתם?
נבטי ברוקולי – הרבה נאמר על נבטי הברוקולי ואכן מחקרים מדעיים מדווחים כי הסולפרופין המצוי בהם מתפקד כאנטיביוטיקה נגד חיידקי ההליקוטרפירולי הגורמים לסרטן הקיבה ולכיביים במערכת העיכול. הכמויות הגדולות של הסילופורפין המצוי בנבטי הברוקולי , משמשות כטריגר ליצירת אנזימים מועילים הפועלים נגד דלקות במערכת העיכול ובפרקים. בנוסף לכך, הברוקולי מכיל גם רמות גבוהות של בטא קורטן, הוא נטול שומן וכולסטרול לחלוטין, וטעמו הנפלא הופך אותו לתוספת אידאלית לכל ארוחה. בנפרד, או כחלק מהסלט.
כיצד מנביטים?
בפעם הראשונה בה אתם מנביטים מומלץ להיעזר במסננת שיש בבית. בהמשך, תוכלו לרכוש ערכות הנבטה – יש שפע של פתרונות לרבות מנבטה חשמלית. כך מנביטים: משרים את הזרעונים או הקיטניות במים למשך 8 שעות, שוטפים אותם היטב ומניחים על השיש. אחת לשעה, ובמיוחד בימים חמים, רצוי להעביר את המסננת מתחת למים. לאחר כיממה הנבט הראשון כבר יבצבץ ואורך התהליך המלא, נמשך בממוצע בין יומיים לשלושה, בתלות באורך הנבט הרצוי לכם.
חשוב לזכור:
לפני השימוש בקיטניות לבישול או להנבטה יש צורך להשרות אותן למשך 8 שעות במים רגילים.
טיפ חשוב!
המנה המומלצת ליום היא בערך רבע כוס בכל פעם וחשוב להקפיד לשתות אותו על קיבה ריקה.
מיץ עשב חיטה, סמודיס ומיץ צלול
עשב החיטה הינו אחת מהיצירות המופלאות והמרוכזות ביותר של אנרגיית השמש, והרבה מאוד מחקרים על מעלותיו והשפעתו על הגוף, נעשו ועדיין נעשים, במכונים שונים ברחבי העולם.
בדומה למיץ ירקות, גם מיץ עשב החיטה נחשב למזון. כדי להכינו ניתן להנביט את החיטה בבית וכשהעלים הירוקים מגיעים לגובה של 15 ס"מ לערך, מכניסים אותם למכשיר מיוחד הסוחט וממצה את המיץ המצוי בעלים.
ניתן להשיג את נבט החיטה מוכן לסחיטה בכל חנות טבע ולמי שאין ברשותו את המכונה ניתן גם לרכוש מיץ סחוט וקפוא. בנוסף, היום ניתן למצוא מיץ נבט חיטה בהרבה מדוכני הכנת המיצים כך שאם אתם עוברים בדרככם ליד דוכן כזה, מומלץ לקחת הפסקה ולהכניס לגוף קצת בריאות.
יתרונות מיץ נבט חיטה
מיץ נבט החיטה עשיר בבטא קורטן, ויטמין C, ומעט ויטמין E וכן בכלורופיל ובמינרלים כמו אשלגן, אבץ, סידן, ברזל ועוד. המיץ רווי באנזימים המנקים את הגוף מרעלים ופסולת, עוזרים לתפקוד מערכת העיכול, מונעים עצירות ומסייעים בריפוי מחלות המעי הגס.
מיץ נבט החיטה משפר גם את תפקודי הכבד, מחזק את מערכת החיסון ויעיל בניקוי זיהומים חיידקיים ובטיפול בפצעי גוף, סוכרת, ושיקום הורמונאלי. כמו כן המיץ מסלק את תחושת העייפות ומעלה את רמות האנרגיה ותחושת החיוניות.
השינוי בבריאות והאנרגיה יורגשו לרוב לאחר כשבועיים – שלושה של שתיית המיץ.
המלצות
ההמלצה היא לשלב במהלך היום שתייה של לפחות כוס אחת של מיצי ירקות ופירות. חשוב שהמיץ יכלול מנה של ירקות ירוקים העשירים בכלורופיל וברזל, וכדאי להעשיר את הטעם בפרי העונה. כמו כן ניתן להוסיף לשייק גם סמודיס – תוספת טעימה של אגוזים המעשירה את תכולת הוויטמינים שבו.
טיפ חשוב!
הצום מהווה דרך מאד מהירה ואפקטיבית לריפוי של מגוון חוליים ובעיות בריאות
צום מיצים לריפוי – לתחזוקה ומניעה
צום מיצים הוא אחת מדרכי הריפוי הנפלאות שהעניק לנו הטבע ופעמים רבות הצום מצליח לעורר תהליכי ריפוי גם במקרים בהם כל השיטות האחרות לא הצליחו.
איך זה עובד ומה בעצם קורה לנו בצום?
פעמים רבות, בשל הקדחתנות והלחץ של החיים המודרניים, אנחנו שוכחים לקחת לעצנו הפסקות מנוחה ומתישים את הגוף ואת הנפש שלנו עד למצב בו הקריסה היא פשוט בלתי נמנעת. כחלק מכך, גם מערכת העיכול העסוקה שלנו זקוקה למנוחה לפעמים, והצום הוא עבורה החופשה המיוחלת, בה היא יכולה לצבור כוחות ולהתנקות מהרעלים שהצטברו בה.
הצום מהווה דרך מאד מהירה ואפקטיבית לריפוי של מגוון חוליים ובעיות בריאות. זאת משום שכאשר מערכת העיכול נמצאת במנוחה, זוהי הזדמנות מצוינת לגוף לנקות אותה מרעלים. בנוסף, עצם פינוי האנרגיה הרבה המוקדשת לתהליך העיכול, מאפשר לגוף להתמלא בכוחות חדשים ואפילו צום קצר של יום אחד בלבד מהווה עבור הגוף הפוגה משמעותית.
מרתק לראות איך גם הטבע החכם מסמן לנו מתי נכון לנו לקחת הפוגה ואכן, בעלי החיים השונים נמנעים מאכילה כאשר הם אינם חשים בטוב. אלא שאנחנו, שהתרחקנו עם הזמן מהקשבה לצו גופנו, מתקשים לעיתים לקלוט את המסרים שהוא משדר לנו. לכן כדאי בהחלט לחדד את ההקשבה שלנו לתחושותינו ובהחלט ניתן גם להוסיף צומות יזומים, אחת לתקופה.
צום מיצים – איך, כמה ומתי?
צום של יום עד שלושה ימים יהיה בטוח למרבית האנשים הבריאים גם ללא השגחה רפואית, אך חשוב לקבל הדרכה אישית לקראתו. בזמן הצום הכרחי לשתות הרבה מאוד מים המסייעים בשטיפת הרעלים מן הגוף ואינם מעוררים את מערכת העיכול לפעולה.
לפעמים, ובעיקר אם אתם מתרגלי צום חדשים, אתם עלולים להתמודד עם תופעות שונות ומטרידות מעט כמו כאבי ראש, ציפוי לבנבן על הלשון, עצירות ותחושה כללית של קור.
חשוב שתדעו שאלו תופעות טבעיות ולא מסוכנות והן חלק מתהליך שחרור הגוף מרעלים.
ניתן להקל על כאבי הראש בשתיית מים חמימים עם נענע, נקו את הלשון עם מנקה לשון או מברשת שיניים, היעזרו בחוקנים והקפידו על לבוש מתאים לשמירה על חום הגוף.
טיפ חשוב!
חשוב מאוד שנהיה מודעים לדרכים השונות בהן אנו מכניסים כימיקלים ורעלנים שונים לגופנו וכמובן, חשוב לא פחות, שנדע גם שיש לנו אלטרנטיבה.
ניקיון וטיפוח
המודעות הגוברת לנזקים המידיים וארוכי הטווח הנגרמים ממזון מעובד ומרוסס, מביאה כיום רבים מאיתנו אל חנויות הטבע. כחלק מזה, המזון הטבעי, האורגני והמלא הנמכר בהן, כבר אינו נחשב לגחמה של קבוצה שולית ותימהונית, אלא לחלק, ולו קטן, מהחיים של רובנו.
בנוסף לכך, חנויות אלו מהוות גם מקור חשוב למידע כולל על אורח חיים בריא יותר, והקונים בהן נחשפים לאינפורמציה מגוונת בתחום, כמו גם למוצרים טבעיים ואורגניים שאינם מתחום המזון. חברות הקוסמטיקה הגדולות משווקות את מוצריהן כתכשירים מתקדמים מבחינה מדעית, בעלי תכונות כמעט רפואיות ומלאי הבטחות אסתטיות מרחיקות לכת. אלא שרבים מן המוצרים הללו כוללים תוצרי לוואי של תעשיית הנפט, צבעים סינטטיים, חומרי ריח וחומרי שימור שאינם בריאים.
לשמחתנו, חלק ניכר מחברות הקוסמטיקה המובילות, ערות למגמת החזרה אל הטבע אצל הצרכנים ומכניסות שינויים במוצרים ובמערך השיווק. כך לדוגמא, יותר ויותר יצרניות קוסמטיקה יוסיפו למוצר מרכיבים טבעיים וידגישו את נוכחותו בכיתוב בולט על האריזה. בנוסף לכך, גם האריזות עצמן, משתנות והופכות במקרים רבים, לניתנות למחזור. בכך כמובן שהן תורמות לתדמית ה"טבעית" וה"ירוקה" של החברה והדבר מתבטא גם בשורת הרווח התחתונה.
עם הצטברות הראיות להשפעות המזיקות של כימיקלים שונים, וההבנה שהם נספגים בגופנו גם דרך העור, החלו לצוץ על המדפים יותר ויותר מוצרים טבעיים, בתחום הקוסמטיקה הטיפוח וההיגיינה. כיום ניתן למצוא מגוון של מוצרים טבעיים גם ברשתות הפארם הכלליות, כך שגם צרכנים שאינם קהל היעד של חנויות הטבע, נחשפים אליהם ועם הזמן משנים את הרגלי הקניה.
תחום נוסף הראוי לתשומת ליבנו בהקשר זה הוא תחום ניקיון הבית וחומרי הניקוי בהם אנחנו משתמשים. רבים מהחומרים בהם הורגלנו להשתמש, מכילים כמויות גדולות של רעלים חזקים הפוגעים בגופינו ומזהמים את מקורות המים, האדמה והאוויר שלנו.
המעבר לשימוש במוצרים טבעיים מתרחש לרוב לאט ובהדרגתיות. החל ממוצרים בסיסיים וזולים כמו סבון גוף מוצק וכלה בתכשירים מתוחכמים ויקרים כמו קרם עיניים. מלבד סוגיית המחיר, המעבר למוצרי קוסמטיקה, טיפוח וניקיון טבעיים מצריך הסתגלות בכמה מישורים נוספים: לרבים מן המוצרים הטבעיים ישנו מרקם שונה מזה שאליו הורגלנו בעבר. כך לדוגמא, שמפו טבעי, שאינו מכיל כימיקלים (כמו sls), לעולם יקציף פחות משמפו רגיל שאינו טבעי, ואילו נוזל אקולוגי המשמש לניקוי האמבט, יצריך מאיתנו קרצוף נמרץ יותר על מנת להשיג אותן תוצאות.
סוגיה נוספת היא הריח: למוצרי הקוסמטיקה הקונבנציונליים מוסיפים לרוב בשמים וחומרי ריח מלאכותיים, ולכן רובנו הורגלנו לקשר ריחות טובים עם נקיון. אלא שמוצרי ניקיון וטיפוח טבעיים רבים הם נטולי ריח, או שהם כוללים שמנים אתריים, שאינם תמיד ערבים לאף שהורגל לריחות תעשייתיים מלאכותיים.
אז מה עושים?
זה תלוי בסדרי העדיפויות ורמת המחויבות שיש לכל אחד. יהיו כאלו שיקפידו לרכוש עבור התינוק שלהם קרם גוף טבעי, ובשאר המוצרים זה יהיה להם פחות חשוב להשקיע. לעומתם, יהיו גם אחרים שיעברו באופן גורף לשימוש במוצרים טבעיים, ואף יוותרו כליל על מוצרים שהורגלו אליהם, במידה ואין להם מקבילה טבעית.
אני מאמינה שחשוב מאוד שנהיה מודעים לדרכים השונות בהן אנו מכניסים כימיקלים ורעלנים שונים לגופנו וכמובן, חשוב לא פחות, שנדע גם שיש לנו אלטרנטיבה. הראייה של עצמנו כישות אחת עם הטבע, וההבנה שהשמירה על עצמינו מרעלים והשמירה על הסביבה מרעלים – אחת הן, תוכל לעזור ליצירת קיום מסוג אחר – יותר הרמוני, נקי ומספק לכולנו.